Lidové názvy: bejdí, bez zemský, hebd, hebdí, chbedí, chbez, chbez planý, chbeza, chebd, chebzinky, chobzda, kbedí, kebdí, planý bez, planý chebz, zemský bez
úterý 29. července 2014
Bez chebdí
(Sambucus ebulus), čeleď zimolezovité, 50-200cm, VI-VIII



Roste: Lesní okraje, světlé lesní cesty, paseky, křovinaté stráně a okraje cest, vinice. Obsahuje: Listy obsahují emulsin, hořčinu, sacharosu, trochu silice a kyanogenní glykosid. V kořenu jsou přítomny třísloviny, pryskyřice, saponin, hořčina, sacharosa, stopy silice a enzym, jenž odštěpuje kyanovodík. V plodech jsou přítomny organické kyseliny (např. kozlíková, jablečná, vinná), silice, třísloviny, hořčiny, cukr a anthokyan. Sběr: Plody v době zralosti (září, říjen) a nesuší se, ale užívají se buď čerstvé nebo se z nich získává šťáva, která se užívá např. při astmatu. Oddenek na jaře nebo na podzim. Po omytí se oddenek suší při teplotách do 45 °C. Použití: Oddenek se podává ve formě krátce vařeného odvaru (1 čajová lžička drogy na 400 ml vody, vaří se 1 minutu) zejména při zánětu močových cest a močového měchýře neboť působí silně močopudně. Napomáhá také k rozdrobení a vyloučení močových kaménků a močového písku, podporuje vykašlávání a působí sekretostimulačně. POZOR: Droga působí poměrně razantně a při větších dávkách může být i toxická a není vhodné ji používat v amatérském samo léčení! Po požití může dojít k otravám, které se projevují zvracením, průjmem a závratěmi, (u dětí byla údajně zaznamenána i smrtelná otrava po požití plodů). Dříve se plodů užívalo k barvení kůží a příze, k dobarvování vína nebo při výrobě inkoustů.
Lidové názvy: bejdí, bez zemský, hebd, hebdí, chbedí, chbez, chbez planý, chbeza, chebd, chebzinky, chobzda, kbedí, kebdí, planý bez, planý chebz, zemský bez
Lidové názvy: bejdí, bez zemský, hebd, hebdí, chbedí, chbez, chbez planý, chbeza, chebd, chebzinky, chobzda, kbedí, kebdí, planý bez, planý chebz, zemský bez
Žádné komentáře:
Okomentovat