Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

středa 7. ledna 2015

Lilek brambor, též brambor obecný či brambor hlíznatý

(Solanum tuberosum), čeleď lilkovité, 60-150cm, VI-VIII

Brambora je jedna z nejdůležitějších pěstovaných plodin. S výjimkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá. A právě hlízy ochránily počátkem 19 století Evropu od hladomoru. Obsahují: Nejvýraznější složkou je voda a škrob, dále pak bílkoviny, polysacharidy a do značné míry i tuky. I syrová slupka obsahuje chakonin nebo solanin a může být ve velkém zkonzumovaném množství jedovatá. Britští vědci označili brambory, které mnozí současní odborníci posuzovali za jednu z nejškodlivějších potravin, jako produkt nejbohatší na vitamíny! Rozsáhlé studie vedly k těmto závěrům: Brambory jsou mnohem užitečnější než zelí, banány nebo ořechy, které jsou usilovně upřednostňovány propagátory zdravých životních stylů. Pravidelná konzumace brambor (zejména ve vařené formě) normalizuje mnoho funkcí organismu. Nejužitečnější jsou brambory ve slupce. Obsahují 5 krát více vlákniny než banán, obrovské množství vitaminu C a také důležitý prvek selen, kterého je v bramborách více, než v ořechách a semínkách. Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitamínů a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější. Brambory a výrobky z nich tvoří nejen u nás podstatnou část kalorického příjmu. Jedním z nejznámějším receptem jsou bramboráky: Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme na 1kg 2 vejce, majoránku, česnek, podle potřeby mouku a asi 1 dcl mléka, aby těsto nebylo tuhé. Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova. Bochánky ze včerejších brambor: 4-5vařených brambor nastrouháme, přidáme 600g hladké mouky, 200ml vody, sůl, droždí. Vypracované těsto necháme vykynout a z těsta pak tvoříme bochánky jako dlaň. Můžeme posypat kmínem či semínky dýně ...Dáváme na plech jako koláče a ještě nožem naznačíme půlení. Pečeme při 190°C asi 15 minut a horké potíráme mlékem.
Brambory pomáhají i při léčbě překyseleného žaludku. Stačí uvařit několik umytých brambor bez klíčků a zazelenání ve slupce. Asi 2dl bramborového vývaru se pije celý den před každým jídlem. Při suchém kašli se horké vařené brambory ve slupce zabalí do utěrky a přiloží na hrudník, kde se přikryté dekou nechají působit 1/2 hodiny. Při potížích s dýchacími cestami zkuste napářku nad vařenými bramborami. Bramborové pyré se doporučuje při gastritidě, žaludeční neuróze, podrážděném žaludku a celkově při žaludečních těžkostech. Syrové nastrouhané brambory smíchané s olejem a přikládají na postižená místa jako obklad na omrzliny a popáleniny. 
Čerstvá bramborová šťáva  je plná vitamínů A, C, B a dále také obsahuje fosfor, vápník, železo, draslík, zeaxantin, vlákniny, a bílkoviny a lze ji použít jako vynikající protizánětlivý nápoj. Velmi dobře funguje při artritidě a u mnoha dalších forem zánětlivých bolestí, zejména však bolestí kloubů a bolestí zad. Bramborová šťáva zvýší krevní oběh ve všech částech Vašeho těla. Je zásaditá a zabraňuje nemocem jako jsou kardiovaskulární choroby a dokonce pomáhá předcházet rakovině. Je také vynikající na ekzémy a akné - pomáhá uklidnit kůži, pomáhá při hubnutí - vypijte jeden šálek bramborové šťávy ráno, ještě před snídaní a potom večer 2-3 hodiny před tím, než půjdete spát. Sama o sobě nemá skoro žádnou chuť a tak ji můžete namíchat s jinými šťávami, například ideální je mrkvová nebo dokonce i bylinky jako je kopřiva, šalvěj. Pokud musíte sladit, přidejte například trochu medu.
Bramborová šťáva je alkalická a tak je ideální pro zklidnění trávícího traktu, léčení poruch trávení a při přebytku kyselin v těle. Také je vynikající při hojení podrážděných střev a neméně pomáhá při hojení žaludečních vředů. Je to zázračný produkt nejen pro gastrointestinální trakt. ale také odplavuje z těla kyselinu močovou, zabraňuje tvorbě vápenatých kamenů v močových cestách a snižuje mimo jiné i hladinu cholesterolu. Je to vlastně levná varianta pro detoxikaci těla. V Japonsku a na dalších místech na světě se používala k léčbě hepatitidy a tato léčba měla dobré výsledky. Dále je dobrá pro léčbu pankreatitidy a při onemocnění ledvin a taktéž je vhodná pro lidi, kteří mají cukrovku a vysoký krevní tlak i jako podpůrný prostředek k léčbě nádorů a rakoviny - červené a fialové brambory obsahují velké množství antokyanů a ten zastavuje růst rakovinných buněk. Žluté a oranžové brambory obsahují velké množství zeaxanthinu, který je důležitý pro zrak.
Vždy používejte zralé brambory, bez černých skvrn, bez zelených ploch - tyto oblasti obsahují toxiny
Lidové názvy: Zemáky, zemská jablka, zemská japka, zemní jablko, erteple, arteple, kobzole, kobzol či kobzola (Lašsko, Valašsko),  jablóška, jablóško, jabluško, krumple (Drahansko), grule, bandury, grumbíry ...


Žádné komentáře:

Okomentovat