Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

úterý 26. května 2015

Pažitka pobřežní

(Allium schoenoprasum), až 50 cm, V - VIII, čeleď česnekovité
Vytrvalá trsnatá bylina, kterou lze pěstovat na zahrádce i v roste na vysokohorských prameništích, podél některých řek či kdekoliv jinde zplaněná ze zahrádek. Liší se jen velikostí - je o něco drobnější, ale zase má výraznější chuť. Duté listy obsahují vitamín C, dále provitamín A, vitamín B2, silici se sírou, minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa). Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, usnadňuje zažívání při rekonvalescenci a má protizánětlivé účinky.  Dá se jí ochutit chléb s máslem (sádlem) nebo polévky. Vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Na sušení se nehodí - ztrácí své aroma.
květináči. V přírodě lze najít i původní planou pažitku, která
Rybí pomazánka: Konzerva sardinek ve vlastní šťávě, 100 g másla, 3 PL umyté a posekané pažitky, 1 vařené vajíčko a špetka pepře. Rybičky bez šťávy dobře promíchat (našlehat) s máslem, přidat pokrájené vařené vajíčko, pažitku a špetku pepře. Promíchat a co nesníme dát do chladničky. Tuto pomazánku si můžete mazat na tmavé pečivo
Lidové názvy. Šnytlík

Žádné komentáře:

Okomentovat