Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

neděle 19. února 2017

Modřín opadavý (modřín evropský)

(Larix decidua), až 50 m, IV - V, čeleď borovicovité
Opadavý, jehličnatý strom, který roste ve světlých lesích a jako okrasná dřevina je často pěstován v parcích a větších zahradách. Využití: Z modřínových pryskyřic se vyráběl tzv. benátský terpentýn. Strom je nejen krásný, ale umí pozitivně působit na náš organizmus i duši. Výtažky z modřínu opadavého skýtají účinné látky pro náš organismus. Patří mezi ně některé enzymy, hormony a stopové prvky, které zlepšují činnost centrální nervové soustavy, podporují obranyschopnost a posilují organismus. Výtažky z pryskyřic se zase používají k léčení kožních nemocí. Výtažek z pupenů zlepšuje stav při zánětech horních cest dýchacích a nosních dutin, při bolestech v krku a chrapotu. Tinktura z pupenů posiluje zdravý stav kloubů, příznivě ovlivňuje stav a funkci ledvin. Dříve se úspěšně používal na vykuřování v obdobích moru.
    Nejúčinnější je balzám, vyráběný z pryskyřice, ale dobře poslouží i konce mladých větviček, sbíraných na jaře a kůra. Modřínový balzám obsahuje silici, glykosid koniferin, pryskyřičné kyseliny, terpentýn s borneolem, hořčiny a další látky. Stejné látky, ale v menší koncentraci se nacházejí i v mladém jehličí. Kůra je bohatá především na třísloviny.
Inhalace. Čerstvé mladé větvičky, či spíše jejich konce se vloží do  vroucí vody a inhalují stejně, jako balzám. Tato kůra skvěle protáhne, pročistí a posílí dýchací cesty, navíc je velmi příjemná.
Odvar z kůry i dřeva nasekaných větviček v koupeli pomáhá při revmatických potížích, bolestech kloubů a také potlačuje pocení a zápach nohou. Je třeba jej povařit alespoň několik minut a poté nechat čtvrt hodiny odstát.
Lidové názvy: Břím

Žádné komentáře:

Okomentovat