Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pátek 22. dubna 2016

Ostružiník maliník

(Rubus idaeus ), čeleď: růžovité, vytrvalý keř 1-2m, V-VI
Maliny rostou podél lesních a polních cest, na mýtinách, stráních, na pasekách a v křovinách, má plazivý oddenek, ze kterého vyrůstají prutovité výhonky, co druhým rokem zdřevnatí a vytváří z úžlabí loňských listů postranní květonosné větévky, které koncem vegetačního období odumírají.
Obsahuje třísloviny, silice, organické kyseliny, flavonoidy, vitamíny, minerální látky. Aromatické plody obsahují vitamíny, minerální látky, karotenoidy a sacharidy.
Sběr: Odtrháváme mladé listy bez řapíků, které zpomalují sušení
Na běžné pití listy fermentujeme, jinak sušíme ve vrstvě do 5 cm při teplotě do 50°C. Skladujeme v tmavé, vzduchotěsné nádobě. Listy mají nejvyšší obsah účinných látek na jaře, před rozkvětem rostliny.
Léčení: Má příznivý vliv na náš trávicí trakt, především podpora vylučování žluči a ulehčení trávení celkově. Za povšimnutí stojí i jejich stavící účinek. Čaj z maliníku je vhodné užívat při kašli a bronchitidě, při průjmech, střevních a žaludečních katarech a kolikách, ovlivňuje vylučování moči a potu, zmírňuje krvácení, např. z nosu či dásní a také bolestivost při menstruaci a pomáhá v posledních měsících těhotenství.  Odvar se používá i jako kloktadlo na léčbu zánětů v ústní dutině, při paradentóze a to klidně i několikrát denně. Účinkuje i na kožní potíže, zejména zánětlivého a chronického typu. Tím vším napomáhají tělu zbavovat se škodlivých toxinů a jsou tak vhodné jako doplněk při detoxikační kúře Nesmírnou výhodou je jemnost působení, díky které maliník můžeme podávat i dětem.
Fermentace je proces, vyvolaný působením různých fermentů. Ovlivní nejen vůni, ale i vzhled a barvu. Fermentované listy jsou tmavší a vůní připomínají čínský čaj. Vhodné jsou rostliny jako je například maliník, ostružiník, jahodník, kontryhel, které si zachovávají osvěživě nakyslou chuť s obsahem vitaminu C. K fermentaci se sbírají mladé, šťavnaté listy bez řapíků nebo čerstvé špičky větví a lodyh od doby rašení až do počátku květu rostlin. K fermentaci potřebujeme větší množství bylin, které necháme půl až 1 den zavadnout na stinném místě. Následně je rozložíme na tenkou vrstvu, kterou válečkem dobře pomačkáme. Takto upravenou surovinu rozložíme na plátno, které stočíme podobně jako jablečný závin. Uložíme na teplém místě a zatížíme. Materiál se samovolně zapaří. Po dvou dnech smotky rozbalíme, drogu ve stínu dosušíme a rozkrájíme na potřebnou velikost         
Čaj: Lžíci drogy na 1/4l vody, spařit a několik minut luhovat, pít 2-3x denně
Výluh: Vrchovatou lžíci sušeného maliníku zalijeme 300 ml studené vody, přivedeme do varu a krátce povaříme, necháme 5 - 10 min luhovat, pak přecedíme, používáme jako kloktadlo, nebo jako čaj při akutnějších problémech s močovým měchýřem a při průjmech a kolikách.
Plody:  Z malin připravujeme výborné šťávy, rosoly, nápoje, sorbety a víno. Pro získání kyselejší chuti přimíchat červený rybíz.
Lidové názvy:  Červená malina, malina, maliní, malena, malene, lesní maliny

Žádné komentáře:

Okomentovat