Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pondělí 4. dubna 2016

Violka rolní

(Viola arvensis), čeleď violkovité, 5-30cm, IV-IX
Roste roztroušeně na loukách i jako plevel na polích, podél cest i rumištích.  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy,  karotenoidy, alkaloidy a  vitamíny (E a C). Sbírá se kvetoucí nať bez zdřevnatělých částí. Použití: Uplatňuje se při kožních chorobách a při onemocněních cév, má i protirevmatický účinek, podporuje vykašlávání, zlepšuje vylučování odpadních látek z organismu, podporuje usazování vápníku v kostech, má antialergické účinky, působí proti otokům, tlumí krvácení do tkání, působí močopudně, podporuje prokrvení periferních vlásečnic včetně oční sítnice nebo v ledvinách, zevně ve formě koupelí při ekzémech a alergických vyrážkách. Nálev: Jedna čajová lžička na šálek vody - denně se pijí 2 šálky. (Dokonce byly u této bylinky nedávno izolovány biologicky aktivní peptidy ze skupiny cyklotidů s hemolytickými, antimikrobiálními a antivirovými účinky. Biologicky nejaktivnější cyklotid cycloviolacin vykázal pozoruhodnou protinádorovou účinnost.)
Pozor: Neměla by se podávat těhotným a kojícím ženám a ani by neměla být podávána dlouhodobě. (Při předávkování se může objevit zvracení, u některých citlivých osob se může objevit i při dávkách běžných.)
Lidové názvy: Polní maceška



Žádné komentáře:

Okomentovat