Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

neděle 29. června 2014

Laskavec ohnutý (srsnatý)

(Amaranthus retroflexus), čeleď laskavcovité, 10-200cm, VII-X

Roste coby plevel na polích, v zahradách, nevynechá okraje cest, rumiště, parky, uchytí se klidně i mezi dlažbou, na nádraží, prostě nenáročná rostlinka, co stejně jako většina laskavců, má i výživnou hodnotu.
Obsahuje totiž hodně sacharidů i bílkovin.
Využití: Z mladých rostlinek lze
připravovat saláty nebo je upravovat jako špenát. Starší rostliny již mají v listech hodně dusitanů. Semena se mohou použít jako krmivo pro drůbež, starší rostliny lze silážovat.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, prosím Vás mám laskavcem zaplevelenou louku na seno pro koně, myslíte že to koně mohou v klidu jíst jako suché seno ? JAkub

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkuji za zastavení i za dotaz, na který odpovídám jen jako laik, co nemá s koňmi osobní zkušenost. Jinak laskavcem běžně krmím králíky a vím, že ani ovcím ani kozám jeho zkrmování nijak neublížilo, naopak ho docela vyhledávají. Nebála bych se laskavce koním sušit, jen bych na sečení zvolila období, kdy je rostlinka mladá a nemá vyzrálé semínka, aby se tato plevelná rostlinka nepřemnožovala. Navíc mladá rostlina je mnohem výživnější a stravitelnější.
    Lenka

    OdpovědětVymazat