Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

čtvrtek 12. června 2014

Pcháč zelinný

(Cirsium oleraceum), čeleď hvězdnicovité (složnokvěté), 50-150cm, VI-IX
Roste tam, kde jsou vlhké louky, jako plevel na poli, nevynechá příkopy, olšiny, lužní lesy, mokřady, břehy. Obsahuje alkaloidy, třísloviny, silice, pryskyřice, flavony. Dříve užíván proti dně a revmatismu, místně pak při bolestech zubů a křečích. Jeho užívání se dnes nedoporučuje, neboť obsahuje i ještě neprozkoumané látky s nejasným účinkem. I tak se v dobách nedostatku konzumoval jako zelenina a krmí se jím zvířata. Pro zajímavost zelinná polévka  s bylinkovými knedlíčky: 200 g nasekaných listů pcháče, 30 g oleje, 2 lžíce mouky, 0,8 l vody nebo vývaru, 100 ml mléka, sůl, koření
Na knedlíčky: 100 g bylinek (bazalka, kopřiva dobromysl, pažitka), 10 g oleje, strouhanka, 1 vejce, sůl. Byliny podusíme na oleji, zalijeme vodou nebo vývarem, mouku zamícháme s trochou vody, vlijeme do polévky jako zavářku a trochu povaříme, před koncem vaření přidáme knedlíčky, možno přidat také nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, výborná je strouhaná řepa. Polévku můžeme na talíři dozdobit např. květy sedmikrásek (Knedlíčky: Na rozehřátý olej dáme strouhanku, bylinky a vejce se solí, trochu osmažíme a umícháme husté těsto, lžičkou ho přímo z pánve házíme do polévky, kterou pak necháme ještě alespoň 5 minut vařit.)
Lidové názvy: Štěrbák, ježek, řbuchan

Žádné komentáře:

Okomentovat