Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

čtvrtek 11. září 2014

Meloun vodní (Lubenice obecná)

(Citrullus lanatus), čeleď tykvovité, 100-200cm, VIII-IX
Meloun je v teplejších oblastech pěstovaná zelenina, i když je občas považován za ovoce a vyskytuje se v různých druzích, z nichž u nás nejznámější je meloun vodní. Obsahuje: Asi 90% obsahu všech druhů plodu melounu tvoří voda. Cukry tvoří asi jen 3 %. Meloun je zdrojem důležitých vitamínů (C – posiluje imunitu, B6 – je důležitý pro syntézu bílkovin, B3 – napomáhá k využití kyslíku v buňkách, B2 – zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů, A – podporuje zrak), nerostných látek (vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, zinek, jód). Studie ukazují, že melouny mají blahodárný vliv i na stimulaci krevního oběhu, uklidňuje organismus. Jemná vláknina dužniny pak posiluje stěny střev a současně podporují slabě i vylučování stolice, což pozitivně působí proti zácpě. Vysoký obsah vody pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v organismu. Díky vysokému obsahu vitamínů, karotenoidů a organických kyselin pak působí antioxidačně. Obsahuje také zdroje kyseliny listové, jablečné a citronové. Energetická hodnota melounu je nízká (asi 20 – 30 kcal/100g), což je velice málo při tak velkém obsahu bioaktivních látek a proto se doporučují při redukční dietě. Že je plod již zralý, se pozná podle toho, že stopka u plodu pomalu zasychá a při poklepu prsty zní lehce dutě. Pokud zní silně dutě napovídá to, že meloun je již nejspíše přezrálý. Pokud se zralý meloun stiskne v dlaních, vydává vrzavý zvuk. Nejlépe je přímá konzumace. Zvláštností je příprava alkoholického pokrmu nazvaného „opilý meloun“, kdy se do melounu vytvoří díra a do ní se pomocí trychtýře nalije alkohol (často vodka nebo rum), či se případně do něho láhev zapíchne nebo se použije injekční stříkačka. Odloží se na den do lednice a alkohol se postupně naváže na vodnatou dužninu, která se následně konzumuje. Melounová marmeláda: Dužinu melounu asi 1kg zbavíme semen a nakrájíme nadrobno. Promícháme ji s 1kg želírovacího cukru a strou­hanou citronovou kůrou i šťávou ze 3 citronů. Ponecháme v klidu přibližně 4 hodiny. Poté přivedeme k varu a prudce vaříme 4 minuty. Marmeládu na­plníme do horkých, suchých sterilních sklenic a neprodyšně uzavřeme. Meloun na grilu: 8 plátků melounu, 3 špetky pepře, 3 špetky mořské soli, 3-4 lžíce medu. Meloun jemně posypte solí a nechte 1/2 hodiny na cedníku. Pak každý kousek opláchněte vodou, osušte papírovým ubrouskem a potřete medem. Plátky grilujte na rozehřátém grilu přibližně 3-4 minuty z každé strany. Posypte lehce pepřem a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat