Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

sobota 30. května 2020

Phyteuma hemisphaericum - zvonečník polokulovitý

Zvonečník - salašská rarita.
Vytrvalá, 5 - 30cm vysoká bylina s přímou, olistěnou lodyhou. Přízemní listy stejně jako lodyžní listy jsou trávovité, celokrajné, do 2mm široké. Květy vyrůstají v mnohokvětém strboulu, jsou zakřivené směrem do středu, modré, střelka je 3blizná, vyčnívající z květu. Listeny jsou vejčité, na vrcholu zašpičatělé, zhruba stejně dlouhé nebo o něco kratší než květenství. Plodem je tobolka. Kvete v VII až VIII (na Salaši již v květnu).
Roste: Hory střední a jižní Evropy (Pyreneje, Alpy, Apeniny . . .) Horské trávníky, skalní štěrbiny, na kyselých půdách. V ČR neroste. A přesto již druhým rokem nečekaně vykvetl v Chřibech na zahradě, odkud pochází i foto. V Alpách roste v nadmořských výškách 1 500 až 3 600m.





Žádné komentáře:

Okomentovat