Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pondělí 12. května 2014

Kokoška pastuší tobolka

(Capsella bursa-pastoris), čeleď brukvovité (křížaté), 5-50cm, III-X
Roste na kraji cest, zapleveluje pole, zahrady, přístavy, skládky, železniční nádraží, náspy, navážky, rumiště, okraje chodníků, dlažby, hřiště, dvory, návsi v teplejších oblastech. Sbírá se nať a suší se ve stínu do 40 °C. Obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, betain a jeho ester acetylcholin, saponiny, sirné látky, třísloviny, flavonový glykosid diosmin a větší množství minerálních látek.
Působí na hladké svalstvo děložní a to tak, že zvyšuje stahy hladkých svalů, takže hlavní použití nachází při léčbě gynekologických obtíží. Také zastavuje vnější i vnitřní krvácení, mírně snižuje krevní tlak, ovlivňuje činnost jater a sleziny, užívá se při potížích s močením a při ledvinovém písku, reguluje menstruaci, tlumí bílý výtok. Zevně se užívá formou obkladů na pohmožděniny, na záněty šlach. Při krvácivých hemoroidech lze drogy použít ve formě klyzmatu. Čerstvé šťávy lze použít do bolavého ucha při nachlazení. V prevenci se kokošky užívá při opakovaném vyhřeznutí konečníku a při gynekologickém či hemoroidálním krvácení (sedací koupele v kombinaci s pitnou kůrou). POZOR: Při předávkování dochází k otravám, které se projevují obrnou centrálního nervstva! Proto užívat jen po poradě s odborníkem a nikdy ne dlouhodobě!
Při krvácení se pije 6x denně 1 polévková lžíce silnějšího odvaru, v ostatních případech maximálně 0,5 l odvaru denně po doušcích.

Žádné komentáře:

Okomentovat