Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

úterý 6. května 2014

Šalvěj lékařská

(Salvia officinalis), čeleď hluchavkovité (pyskaté), vytrvalý polokeř 20-70cm, V-VII
Roste nejraději na teplých, slunných a chráněných stanovištích a je pěstována jako léčivka. Obsahuje zejména silici s thujonem, salviolem, cineolem, kafrem, borneolem, dále katechinové třísloviny, pseudotřísloviny - organické kyseliny (např. kyselina kávová), triterpenoidy, hořčinu carnosol,, diterpenové hořčiny abietanového typu, lakton, salvin, který má fytoncidní účinky, saponiny, pryskyřice, vitamíny řady B a látky podobné ženskému hormonu estrogenu. . Z těchto látek je právě thujon asi tou nejnebezpečnější, protože je jedovatý, proto není vhodná k dlouhodobější léčbě.
Sbírá se list krátce před květem (květen až červen), za suchého počasí. U starších rostlin je možný i druhý sběr na podzim. Suší se co možná nejrychleji ve stínu, do 40 °C. Působení: Snižuje pocení (zejména při nočním pocení v klimaktériu nebo v pubertě), působí protizánětlivě, baktericidně, mírně močopudně, svíravě, má protihlístové účinky, snižuje sekreci žláz včetně sekrece mateřského mléka. Uplatňuje se v gynekologii a to zejména při potížích v počátku menstruace či v přechodu, antibiotických účinků se využívá při léčbě zánětů močových cest, bolestí v krku, při angíně, při gynekologických zánětech nebo zánětech zažívacího ústrojí. Zevně ji lze použít na špatně se hojící rány, brunetky na šedivé vlasy nebo jako kloktadlo při zánětu ústní dutiny, angíně nebo krvácení dásní. Slouží i jako koření při přípravě masitých pokrmů.
Čaj na uhrovitost připravený jako zápar: Navlhčená lžíce směsi stejných dílů šalvěje, pelyňku, máty peprné a macešky rolní spaříme, 15min. luhovat za občasného promíchání, scedíme a přikládáme na postižená místa.
Proti šedinám: Dvě lžíce sušené šalvěje zalijte horkou vodou. Po několika minutách čaj sceďte a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile bude teplota optimální, vmíchejte do tekutiny ¼ šálku jablečného octa. Tím je vaše práce u konce. Šalvějovým prostředkem si oplachujte vlasy vždy po běžném mytí. Zápachu octa se bát nemusíte, jakmile hřívu vysušíte, nebude po něm ani památky! Pravidelné opakování přírodní kúry přinese výsledky, o kterých se vám ani nesnilo.
Lidové názvy: Babské ucho, koníčky, smrtky

Žádné komentáře:

Okomentovat