Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

úterý 6. května 2014

Šťovík kyselý

(Rumex acetosa), čeleď rdesnovité, 20-60cm, V-VIII
Roste hojně na loukách, pastvinách, podél cest, i tam, kde jsou pustá a zaplevelená místa v nížinách i podhůří. Obsahuje kyselinu šťavelovou, šťavelan (díky kterýmžto látkám chutná kysele), antrachinonové deriváty, organické kyseliny, vitamín C, oxalát draselný, flavonové glykosidy, minerální látky aj. Působí příznivě na vyprazdňování střev, obsahem železa ovlivňuje krvetvorbu.  Sbírá se list a méně často oddenek v období dubna až května. Mladé lístky šťovíku sbíráme brzy na jaře, kdy jsou ještě křehké. Připravujeme z nich saláty, polévky, boršč, přidáváme je k pečenému masu, do majonéz, do bramborového salátu a tvarohových pomazánek. Pro vysoké množství kyseliny šťavelové, používáme k přípravě pokrmů maximálně 10dkg šťovíku. Pro zmírnění kyselosti doplňujeme pokrmy mlékem, smetanou nebo vejcem.
Šťovíková polévka: Malý košík šťovíkových lístků, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 cibule, 1l vývaru, hrnek kysané smetany, sůl, pepř, citrónová šťáva, 2 housky
Z poloviny másla a pokrájené cibule a mouky připravíme jíšku, zalejeme ji vývarem, osolíme, opepříme, přidáme pokrájené šťovíkové lístky a povaříme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a citrónovou šťávu, už nevaříme. Na zbytku másla osmažíme housku nakrájenou na kostičky a přidáme ji do jednotlivých porcí polévky.

Žádné komentáře:

Okomentovat