Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

středa 7. května 2014

Podražec křovištní

(Aristolochia clematitis), čeleď podražcovité, 20-100cm, V-VII

Nepřijemně páchnoucí rostlina rostoucí roztroušeně v křovinách, vinicích, při živých plotech a navigacích zejména v teplejších oblastech  (vyfoceno u Ostrožské Lhoty). Obsahuje: V oddencích, nati a semenech je přítomna jedovatá kyselina aristolochová (Kyselina aristolochová má silné projímavé účinky, vyvolává zánět ledvin, ve velkých dávkách i zástavu dechu a srdce. Otravy se projevují zvracením, průjmem, zánětem ledvin, krvácením z dělohy, u těhotných může dojít k potratu, smrt přichází po zástavě dechu) Dále alkaloid aristolochin, hořčina, silice, pryskyřice, žluté barvivo, kyselina jablečná, třísloviny, bílkoviny, škrob a cukr. Sbírá se kvetoucí nať. Použití: Má silně hojivé účinky, vnitřně podáván posiluje imunitu a působí i protikřečově, zejména v oblasti trávícího ústrojí.
Na vnější použití se připravuje obvykle ve formě silnějšího nálevu, vnitřně se aplikuje ve formě slabšího nálevu (1/2 čajové lžičky na šálek vody, max. 4x denně) nebo ve formě tinktury. Pozor! Působí velmi až toxicky! Obzvláště při překročení doporučených dávek nebo při dlouhodobém užívání. Zcela kontraindikována je pro těhotné a kojící ženy a pro děti, ostatní by ji měli vnitřně užívat jen po důkladné poradě s odborníkem

Žádné komentáře:

Okomentovat