Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

čtvrtek 15. května 2014

Červená řepa

 (Beta vulgaris var. vulgaris), dvouletá rostlina z čeledi laskavcovitých
Jde se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep, která samozřejmě má své místo i na mé zahrádce. Červená řepa je zelenina velmi hodnotná - ve 100 g bulvy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B.
Nezanedbatelný není ani betain (brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater). Barvivo červené řepy, jak již uvedeno, rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Má též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku. Kromě bulvy jsou z červené řepy jedlé i listy. Obsahují beta-karoten, vápník a železo. Upravují se stejně jako špenát a dříve se vlastně konzumovaly prvořadě. Kořen se užíval více k léčebným účelům. Usušená a jemno pomletá řepa pomáhá s obarvením pokrmů.
Salát: Uvaříme neoloupanou červenou řepu do měkka, oloupeme, nastrouháme a přisypeme vlašské ořechy nakrájené na kousky. Do směsi smícháme jogurt (nejlépe použijte jogurt s 3% tuku) a salát ochutíme pepřem a solí dle potřeby.
Pečená řepa:  Celé řepy důkladně omýt, zabalit důkladně do alobalu (tak aby to hezky těsnilo) a na plechu nebo zapékací misce pečte 220°C asi 2 hodiny.
Až budou řepy upečené (popíchejte je vidličkou, slupka by měla být jako u pečené brambory v ohni), vyndejte je, oloupejte nožíkem a pokrájejte na tenčí plátky. Přelít můžete dle své chuti olivovým olejem, ale i vinným octem, opepřit a osolit. Nic víc není potřeba.
Polévkový krém: Řepu omyjeme, oloupe­me, nadrobno nakrájíme a přidáme ke 2 cibulím zesklovatělým na másle spolu s 1 bobkovým listem, 2 kuličkami pepře a vše osmahneme Podlijeme masovým vývarem, osolíme a vaříme zhruba 20 min. na mírném ohni. Vyjmeme bobkový list a celý pepř. Okyselíme citronovou šťávou a polévku roz­mixujeme. Poté vmícháme zakysanou smetanu a podle potřeby dochutíme. Z omytého kopru otrháme snítky a ozdobíme jimi porce polévky.
Sterilovaná: Vcelku uvařeno řepu (asi 4kg) necháme vychladnout. Mezitím si na jemném struhadle nastrouháme křen. Připravíme si nálev: vaříme 2l vody s 0,5l octu(i méně a nejlíp jablečný), 40g soli, 200g cukru a 1 lžíce fenyklu. Necháme projít varem. Řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme. Do sklenic dáváme střídavě vrstvu řepy a křenu. Nakonec vše zalijeme vlažným nálevem s nebo bez fenyklu. Ve sklenicích sterilujeme asi 20 minut při 80°C. Můžeme ji i bez zavaření uchovávat v lednici až jeden měsíc, kde ji vložíme až bude studená.

Žádné komentáře:

Okomentovat