Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pátek 16. května 2014

Trnovník akát

(Robinia pseudoacacia), rychle rostoucí opadavý listnatý strom z čeledi bobovité, až20m, V-VI
Rostlina obsahuje robinetin, myricetin, quercetin. Kromě květů je celá rostlina jedovatá, hlavně kůra. Akátí vytváří monokultury, kdy v přímé blízkosti roste pouze bez černý, kopřivy a vlaštovičník větší. Květy akátu se suší bez stopek a čaj účinkuje proti kašli, na záněty, křeče, průjem, při překyselení žaludku i střevních potížích, v gynekologii spolu s kontryhelem, v kosmetice proti vráskám a zlepšuje vzhled pokožky. Za účelem relaxace se do koupele přidá trochu květů. Akátový med je jeden z nejlepších medů.

2 komentáře:

  1. No vida, to je pro mě novinka, že je akát jedovatý, nevěděl jsem. Ještěže nemám ve zvyku okusovat dřeviny. :)

    OdpovědětVymazat
  2. A to buď rád, že nejsi kůň. Když totiž rostlinu sežerou koně, objevuje se u nich nechutenství, skleslost, průjem, kolika, slabost a srdeční arytmie a pomoc veterináře je nezbytná
    Dík za komentík

    OdpovědětVymazat