Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

úterý 20. května 2014

Heřmánek lékařský (pravý)

(Chamomilla recutita), čeleď hvězdnicovité, 10-50cm, V-IX

Roste podél cest, na rumištích, okraje polí.
Heřmánek pravý je často zaměňován za velmi podobný Heřmánek římský a Rmen rolní. Heřmánek pravý je poznat podle typické, intenzivní vůně a žlutého vyklenutého středu květů. Heřmánek římský je nížší a květy nemají charakteristickou vůni. Rmen rolní nemá, na rozdíl od heřmánku pravého, vyklenuté a duté lůžko středu květu. Má také více listů než heřmánek pravý. Sbírají se plně rozkvetlé, ale nepřekvetlé úbory s krátkými stopkami a to při pěstování v polních kulturách několikrát do roka. Suší se bez obracení v tenké vrstvě ve stínu do 40°C. Obsahuje modré silice s hlavní složkou chamazulenem a dále bisabolol, farnesen, hořčiny, flavonové glykosidy, kumarinové látky, cholin, sliz, apigenin, který má protikřečové účinky, a další účinné látky.
Použití: Uvolňuje křeče, působí protizánětlivě, dezinfekčně a potopudně. Využívá se ho k léčbě zánětů trávícího ústrojí, proti peptickému vředu, při nadýmání, ničí jedovaté produkty látkové výměny mikroorganismů jako jsou streptokoky nebo stafylokoky, také při angíně či zánětech v dutině ústní nebo hrtanu (klidně i jako kloktadlo). Preventivně lze heřmánku požít při potížích s trávením a stolicí (zácpy, průjmy), kdy se pije 2x denně na lačno heřmánkový čaj a k tomu se bere 1 až 2 lžičky mléčného cukru - tato kůra  dokáže během 3 až 4 týdnů napravit zcela střevní flóru. Nálev se připravuje ze dvou čajových lžiček drogy na 200 ml vroucí vody. Při inhalaci: 1 polévková lžíce drogy vaří asi v 200 ml vody a pod přikrývkou se vdechuje 10 minut.
Zevně při léčbě popálenin či při poškození kůže radiovým nebo rentgenovým zářením Obklady či koupele z heřmánku lze použít i při dalších zánětlivých onemocněních, jako jsou např. hemeroidy.
V kosmetice: Masti s chamazulénem urychlují hojení a zamezují tvorbu jizev, koupele při ošetření vlasové pokožky a zesvětlení vlasů, extrakty z heřmánku bývají v pleťových maskách nebo ústních vodách.  
Nový poznatek: Heřmánek je vysoce toxický pro buňky rakoviny prsu: U esenciálního oleje z heřmánku bylo ve studii prokázáno, že zabíjí až 86% buněk karcinomu prsu spuštěním programované buněčné smrti. Heřmánkový čaj se používá po staletí v tradiční a ajurvédské medicíně proti úzkosti,depresi, nespavosti, pro úlevu od bolesti, jako protizánětlivý a protiplísňový prostředek (zabíjí kvasinky jako je Candida). Nyní ale vědci zjišťují, že heřmánek může také pomoci v boji proti několika typům rakoviny  včetně rakoviny prostaty, rakoviny plic,leukémie a jiné. Proč je heřmánkový čaj tak zdravý? Je to způsobeno tím,že je velmi bohatým zdrojem silného protinádorového flavonoidu zvaného apigenin, jenž je jinak těžké získat z naší stravy (petržel,oregáno a celer  j sou také dobré zdroje). Jeden šálek heřmánkového čaje obsahuje asi 2 mg apigeninu, což je čtyřikrát více než průměrný denní příjem u evropských a amerických dospělých ! A ano, tato úroveň může být rozdíl v riziku rakoviny. Jedna studie v Řecku zjistila, že za každý další 0,5 mg apigeninu užitého ženami, jejich riziko rakoviny prsu kleslo o 17%. Studie na lidech potvrzují, že heřmánek může zmírnit depresi, zlepšit spánek, a co je dost neuvěřitelné,způsobit pokles hladiny inzulínu,inzulínové rezistence, LDL cholesterolu atriglyceridů u dospělých s diabetem typu II!
Lidové názvy: Kamilky, marunka, harmaníček, rumánek

Žádné komentáře:

Okomentovat