Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pondělí 26. května 2014

Zemědým lékařský

(Fumaria officinalis), čeleď zemědýmovité, 10-50cm, V-IX


Roste: Louky, pole, rumiště, zahrady, parky - od nížin do podhůří. Obsahuje alkaloidy aurotensis, kryptokavin, protopin, l- a dl-sinaktin a dl-tetrahydrokoptisin (fumarin),  hořčiny, třísloviny, pryskyřice, minerální látky, sliz, cleritrin a stopy éterického oleje, protopin, který na studenokrevné živočichy působí narkoticky a u teplokrevných živočichů zvyšuje zpočátku krevní tlak, později však v důsledku poškození vasomotorického centra způsobuje jeho pokles. Smrt může nastat zástavou dechu, u člověka však ještě zřejmě smrtelná otrava nebyla pozorována. U zvířat se po spasení zemědýmu objevují zažívací potíže. Sběr: Kvetoucí nať  a to v květnu až červenci seřezáváním, přičemž je třeba odstranit hrubé části lodyhy. Suší se co možná nejrychleji ve stínu do 45 °C.
Použití: Působí na hladké svalstvo a tím urychluje střevní peristaltiku, dále snižuje krevní tlak, uvolňuje křeče, zamezuje tvorbě žlučových kaménků, v malých dávkách podporuje tvorbu žluče, působí močopudně, zlepšuje látkovou výměnu, uplatní se při léčbě kožních chorob, potlačuje migrenózní bolesti. Nálev: 2 čajové lžičky drogy na šálek vody, denně se pijí 2 šálky třeba při žlučníkových nebo jaterních chorobách, žaludeční slabosti, zácpě. Zevně lze užívat ve vyšší koncentraci na koupele či obklady při kožních vyrážkách, ekzémech či hemeroidech.
Pozor: Vzhledem k toxicitě drogy, by neměly být překračovány doporučené koncentrace a množství. Při předávkování může dojít k útlumu dýchacího centra. (Ve srovnání s prostředky předepsanými lékaři nemá žádné vedlejší účinky, pokud dodržíme stanovené dávkování. Dokáže vyhnat jedy s jaterní a žlučníkové oblasti a člověk je pak vyloučí - na zástavu dechu by bylo zapotřebí spíš rostliny čerstvé nebo velké množství sušené. Dá se užívat jako sólová rostlina ,ale je vhodnější ji zařadit do směsi, třeba se smilem písečným, truskavcem, mátou a měsíčkem. Čaj bude lahodnější a jeho působení na zažívací trakt komplexnější.)

Žádné komentáře:

Okomentovat