Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

úterý 13. května 2014

Penízek rolní

(Thlaspi arvense), čeleď brukvovité (křížaté), 30-40cm, IV-X

Roste jako plevel na poli, kolem silnic a cest, i na rumištích, skládkách a zahradách.
Semeno (šešulka) obsahuje: Bílkoviny, tuky a list navíc uhlohydráty, vitamín C, E, hořčík, olej, glucosinoláty.
Slupka semen má nahořklou chuť. Mladé listy sbíráme před rozkvětem, nebo začátkem květu, dokud je rostlina ještě krásně jasně zelená. Můžete je použít jako součást jarních salátů a na špenát. Rostliny se někdy používají jako zelené krmení pro papoušky.
Účinky antibakteriální, působí proti streptokokovým infekcím, má antipyretické účinky( proti horečce), protizánětlivé, potopudné, močopudné, pomáhá při infekci ledvin, při chorobách jater, hepatidě, hnisavým zánětům kůže, proti očním chorobám, jako protijed, protilék, protilátka, stimulant (látky, které vyvolávají dočasné zlepšení duševních nebo tělesných funkcí, případně obojího ), tonikum (regeneruje a posiluje celý organismus ), k vykašlávání, proti artritidě, bronchitidě, protizánětlivě, na ženské nemoci. Lze použít při aromaterapii, Pozor!  Uváděn jako toxický pro savce a může vyvolat koliku a potraty- jedovatost je závislá na množství pozřeného sena

Žádné komentáře:

Okomentovat