Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

úterý 19. srpna 2014

Ptačinec žabinec

(Stellaria media), čeleď hvozdíkovité, 5-30cm, III-X
Roste na záhoncích, polích, v parcích, zahradách i menších políčkách. Daří se mu, neboť je to rostlina nenáročná. takže je vlastně úporný plevel, který může být i zdravou lahůdkou. (Do polévek, do špenátů, nádivek, do dušené zeleniny i syrový jako součást salátů nebo jako ozdobu místo posypek typu petržel.) Vždyť má  vysoký obsah vitaminů C a E, třísloviny, saponiny rutin, ale také železo, zinek, mangan, draslík, selen, ale rovněž vitamíny z B řady. Konkrétně se jedná o vitamín B1 a B2.. Dále se v lodyze  nachází karoten a minerální soli s obsahem draslíku a hořčíku. Využití: Uplatňuje se na zklidnění pokožky při svědění, napomáhá proti zánětům, čistí pleť a obecně má blahodárný vliv na pokožku. Odvar z ptačince žabince účinkuje jako tonikum a diuretikum, napomáhá při léčbě onemocnění ledvin a rovněž jej lze využít při zácpě. Využívá se i při revmatických problémech, kde je vhodné připravit si vodní lázeň z ptačince, ve které se následně vykoupeme. Vodní lázeň může pozitivně působit také na zhojení ranek, ekzému, lupénky (psoriázy) a léčbu vředů na kůži. K potírání je možné použít i přímo šťávu z nati utrženého ptačince. Čerstvá rozmělněná rostlina působí, když se přiloží na játra, chladivě a taktéž čerstvá, vařená v sádle se osvědčila jako mazání proto hemeroidům a kožním problémům. Čaj k hubnutí a k snížení revmatických potíží. Čaj: 1 až 2 čajové lžičky pro šálek,3 šálky denně. Odvar z ptačince připravený z natě, kterou ve studené vodě přivedeme do varu, necháme pouze minutu povařit a pár minut odstát, se užívá na plicní a bronchiální choroby, usnadňuje vykašlávání hlenů, zastavuje krvácení z plic. Nejčastěji se užívá čerstvá šťáva z umleté natě, které se obvykle podává 4x denně 1 čajová lžička.
Ptačincový salát: Lodyhy před květem omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Připravíme si zálivku z octa, soli, cukru a oleje a přelijeme jí salát nebo rozebereme hlávkový salát a natrháme na malé kousky, přidáme posekanou ptačincovou nať, plátky rajčete a vařeného vejce. Podáváme s lehkým dresinkem, bílým jogurtem nebo strouhaným sýrem. Výborná je i pomazánka: Lučinu nebo žervé smícháme se třemi lžícemi másla, přidáme nasekanou cibulku a trochu červené papriky, ochutíme solí a nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince.

Žádné komentáře:

Okomentovat