(Centaurium erythraea), čeleď hořcovité, 10-60cm,VI-IX
Jednoletá i dvouletá rostlina, která roste na pasekách, v oblibě má lesní cesty a okraje, travnaté lesy.V poslední době se tato pěkná bylinka na našich loukách vyskytuje čím dál tím méně, proto k ní buďme ohleduplní. Sběr: Nať se seřezává asi 5 cm nad zemí a je třeba dbát na to, aby nebyla rostlina vytrhávána i s kořeny (ze zbytků lodyh vyrostou nové, které obvykle ještě týž rok vykvetou). Suší se co možná nejrychleji zavěšena ve svazcích nebo rozložena ve slabých vrstvách na stinném a vzdušném místě do 45°C. Obsahuje hořčiny, pryskyřice, glykosid gentiopicrosid, cukr, kaučuk, éterické oleje, mastné kyseliny, amid kyseliny nikotinové, flavonoidy, magnesiumlaktát, vosk a trochu silice.
Použití: Název zeměžluč vyjadřuje její mimořádně silnou hořkost, která se výborně uplatňuje při nemocech zažívacího traktu. Povzbudivě dráždí celý trávicí trakt od chuťových buněk až po střeva, čímž zlepšuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu trávicích šťáv a snižuje jejich kyselost. Uplatní se hlavně při chorobách žlučníku a žlučových cest, při nechutenství, různých žaludečních potížích. Osvědčila se i jako celkově tonizující droga, zejména pak u starších lidí. Dále podněcuje imunitní systém, také tvorbu červených krvinek a příznivě se projevuje při nepravidelné menstruaci, epilepsii, cukrovce a slábnoucím zraku, vnitřně podporuje hojení ran.
Zeměžluč můžeme užívat i samostatně, žádné nepříznivé účinky nebyly zjištěny, působí však silně, proto je lépe ji nepředávkovat a užívání občas přerušit.
Podává se i ve formě balzámu nebo tinktury ( do 40% alkoholu např. vodky dáme 1 pětinu kvetoucí natě necháme vyluhovat 5 týdnů scedíme a při problémech se zažíváním při nedostatku žaludečních šťáv užíváme po 1 čajové lžičce této tinktury po jídle)
Nálev: 30 g drogy se přelije 500 ml vařící vody, luhuje se 5 až 10 minut a podává se pak před každým hlavním jídlem 1 šálek.
Čajová směs na žaludeční neurózu: Na uklidnění žaludku připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě zeměžluče, meduňky, rozmarýnu a rozrazilu. Pijeme několik dní 1/2 hodiny před hlavními jídly.
Žádné komentáře:
Okomentovat