Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pátek 1. srpna 2014

Zeměžluč lékařská (okolíkatá, hořká, menší)

(Centaurium erythraea), čeleď hořcovité, 10-60cm,VI-IX
Jednoletá i dvouletá rostlina, která roste na pasekách, v oblibě má lesní cesty a okraje, travnaté lesy.V poslední době se tato pěkná bylinka na našich loukách vyskytuje čím dál tím méně, proto k ní buďme ohleduplní. Sběr: Nať se seřezává asi 5 cm nad zemí a je třeba dbát na to, aby nebyla rostlina vytrhávána i s kořeny (ze zbytků lodyh vyrostou nové, které obvykle ještě týž rok vykvetou).  Suší se co možná nejrychleji zavěšena ve svazcích nebo rozložena ve slabých vrstvách na stinném a vzdušném místě do 45°C. Obsahuje hořčiny, pryskyřice, glykosid gentiopicrosid, cukr, kaučuk, éterické oleje, mastné kyseliny, amid kyseliny nikotinové, flavonoidy, magnesiumlaktát, vosk a trochu silice.
 Použití:  Název zeměžluč vyjadřuje její mimořádně silnou hořkost, která se výborně uplatňuje při nemocech zažívacího traktu. Povzbudivě dráždí celý trávicí trakt od chuťových buněk až po střeva, čímž zlepšuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu trávicích šťáv a snižuje jejich kyselost.  Uplatní se hlavně při chorobách žlučníku a žlučových cest, při nechutenství, různých žaludečních potížích. Osvědčila se i jako celkově tonizující droga, zejména pak u starších lidí.  Dále podněcuje imunitní systém, také tvorbu červených krvinek a příznivě se projevuje při nepravidelné menstruaci, epilepsii, cukrovce a slábnoucím zraku, vnitřně podporuje hojení ran.
Zeměžluč můžeme užívat i samostatně, žádné nepříznivé účinky nebyly zjištěny, působí však silně, proto je lépe ji nepředávkovat a užívání občas přerušit.
Podává se i ve formě balzámu nebo tinktury ( do 40% alkoholu např. vodky dáme 1 pětinu kvetoucí natě necháme vyluhovat 5 týdnů scedíme a při problémech se zažíváním při nedostatku žaludečních šťáv užíváme po 1 čajové lžičce této tinktury po jídle)
Nálev: 30 g drogy se přelije 500 ml vařící vody, luhuje se 5 až 10 minut a podává se pak před každým hlavním jídlem 1 šálek.
Čajová směs na žaludeční neurózu: Na uklidnění žaludku připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě zeměžluče, meduňky, rozmarýnu a rozrazilu. Pijeme několik dní 1/2 hodiny před hlavními jídly.

Žádné komentáře:

Okomentovat