Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

čtvrtek 21. srpna 2014

Řimbaba obecná, kopretina řimbaba

(Pyrethrum parthenium), čeleď hvězdnicovité (složnokvěté), až 100cm, VI-IX
Roste v okolí lidských sídel, kde zplanila. Je velice zdobná rostlina, jejíž žlutobílé květy z dálky připomínají heřmánek, snad proto je odedávna pěstovaná v zahradách, zejména v teplejších oblastech. Můžeme ji ovšem uchovávat i jako trvalku v květináči, který na zimu přemístíme domů.  Obsahuje vonné silice s pinenem a bornylacetátem, seskviterpenové laktony (parthenolid, chrysanhemonin), deriváty acetylénu, pyrethrin, třísloviny a další látky. Sbírá se kvetoucí nať. Účinky: Působí proti horečce, rozšiřuje cévy, snižuje bolest, podporuje žaludeční aktivitu, působí protirevmaticky a hlavně proti migrénám. Protizánětlivý účinek působí také v celém zažívacím traktu, tinktura je vhodná i např. jako lék zánětů v oblasti střev, které zároveň i čistí a ničí nežádoucí mikroorganismy. Také se doporučuje i k brždění zánětlivých procesů v kloubech (artróza). Dále působí slabě projímavě a používá se při menstruačních bolestech či v šestinedělí. Při pravidelném podávání dokáže zregenerovat nepravidelný menstruační cyklus, odstranit menstruační křeče, ale i nepříjemné psychické příznaky doprovázející premenstruační syndrom a období klimakteria. V šestinedělí napomáhá rekonstrukci dělohy, ale jenom když se z jakéhokoli důvodu nekojí, protože miminkům v mléce nechutná. Dětem můžeme podávat při podezření na hlísty a škrkavky, bezpečně je vypuzuje.  Pozor: Výtažek z kopretiny řimbaby nesmí užívat těhotné ženy (působí na dělohu) a také řimbabu neužíváme spolu s preparáty na ředění krve. U citlivých jedinců může vyvolat tvorbu vyrážky na ústech při přímé konzumaci. Dále jsou jako nežádoucí účinky uváděny suchý a bolestivý jazyk, ztráta chuti, nepříjemná hořkost v ústech, bolesti břicha, průjem, nevolnost a zvracení. Nálev: 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10  minut vyluhovat, 2-3x denně šálek. Tinktura: Květy zalijeme lihem 40 % (vodkou), necháme 14 dní vyluhovat, každý den protřepeme, poté slijeme do skleniček. Při nástupu migrény každých čtvrt hodiny 5-10 kapek, poté udržovací dávka 10-15 kapek 3x denně po dobu 3 měsíců.  Odvar: 2 polévkové lžíce zalijeme 1/2 l studené vody, necháme vařit 2 minuty, 10 minut vyluhovat. Používáme zevně, ke kloktání, výplachům, obkladům. Obklad: Čerstvou nať (listy, květy) krátce osmažíme na olivovém oleji (jenom prohřejeme), přikládáme teplé na bolavé klouby postižené revmatismem nebo artritidou. Čerstvý list na migrény: Denně sníme jeden čerstvý list, nejlépe jako sendvič uprostřed chleba s máslem, protože může v ústech způsobit puchýřky. Měli bychom papat alespoň 3 měsíce bez přerušení. (v případě prevence 1 list denně, při samotné léčbě maximálně 5 listů denně). Čerstvého listu lze použít i při zánětu středního ucha (list se jednoduše vsune do ucha).
Lidové názvy: Chlebníček, marunka, maruňka, matečník, matroška

2 komentáře:

  1. Je důležité poznat i symptomy zmíněných škrkavek, více ve článku zde: http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/novinky/pozor-na-skrkavky

    OdpovědětVymazat
  2. S tím plně souhlasím
    Dík za doplňující komentík

    OdpovědětVymazat