Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

neděle 20. dubna 2014

Hluchavka bílá

(Lamium album L.), patří do čeledi hluchavkovitých, 30-50cm, V-IX 
Svým výskytem se tato vytrvalá bylina řadí mezi plevelné rostliny, dává přednost vlhčím a zastíněným stanovištím.
Sbírá se nať či bílé pyskaté koruny bez kalichů. Květy vytrháváme a zpracováváme jemně (nesmí se pomačkat). Sběr provádíme jen za suchého počasí a suší se  v tenké vrstvě, co nejrychleji, nejlépe umělým teplem do 35 °C.
Květy obsahují slizové látky, katechinové třísloviny, silici, flavonové glykosidy, isoquercitrin, saponin,cholin a biogenní aminy histamin, , tyramin a metylamin.
Nať uvedené látky obsahuje v menší míře, zato má minerály a stopové prvky.
Čaj působí protizánětlivě a podporuje vylučování moči, ulehčuje odkašlávání při zánětech horních cest dýchacích a bronchitidě. Zlepšuje činnost střev a má kladný vliv na pravidelnou stolici.Používá se i pro tlumení křečových bolestí a menstruačních potíží. 

Zevně se používá celá nať, nejvhodnější úpravou je macerace. Nejlépe 25 g usušené byliny na 500 ml studené vody, kde se 8 až 10 hodin louhuje. Macerát se zpravidla připravuje přes noc. Ráno směs přecedit a užívat studené, či zehříté do 30° C. na obklady či koupele - překrvuje kůži a zmenšuje místní dráždivost, pomáhá hojit mokvající rány, popáleniny, abscesy a hemerroidy.

Lidové názvy - hluchá kopřiva, planá kopřiva nebo planá bazilika. 

Žádné komentáře:

Okomentovat