Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

středa 30. dubna 2014

Kakost smrdutý

(Geranium robertianum) , 20 - 40cm,  IV - X, čeleď
Odporně páchnoucí rostliny běžně rostoucí v lesích, na pasekách i sutích od nížin až do hor.
Obsahuje hořčinu geranin, silice a třísloviny. Kvetoucí nať se suší ve stínu, do 40°C. Kakost se používá
do čajových směsí k zastavení krvácení z nosu či plic, k zastavení průjmu a k léčení katarů trávicích orgánů i  na rozpuštění močových kamenů, proti bolestem  močového měchýře a můžeme jej přidat do čaje proti kašli na uvolnění hlenů, při dně a revmatismu.  Při vnějším použití se používá jako obklad či ve formě masti na otoky, kožní vyrážky, mokvající ekzémy a vředy.
Čaj proti průjmu: Namícháme nať kakostu, plodů/listů borůvky, nať mochny a kůry z dubu v poměru 5:3:3:3. Dvě lžičky zalijeme 500 ml vroucí vody a necháme 20 minut luhovat. Scedíme a čaj pijeme v několika dávkách asi za 4 hodiny, přitom nepřijímáme žádnou potravu.
Lidový název: Čapí nůsek, čapina, kyčník nebo jako ostatní druhy tohoto rodu stinkovo koření a muškát


Žádné komentáře:

Okomentovat