Odporně páchnoucí rostliny běžně rostoucí v lesích, na pasekách i sutích od nížin až do hor.
Obsahuje hořčinu geranin, silice a třísloviny. Kvetoucí nať se suší ve stínu, do 40°C. Kakost se používá
do čajových směsí k zastavení krvácení z nosu či plic, k zastavení průjmu a k léčení katarů trávicích orgánů i na rozpuštění močových kamenů, proti bolestem močového měchýře a můžeme jej přidat do čaje proti kašli na uvolnění hlenů, při dně a revmatismu. Při vnějším použití se používá jako obklad či ve formě masti na otoky, kožní vyrážky, mokvající ekzémy a vředy.
Čaj proti průjmu: Namícháme nať kakostu, plodů/listů borůvky, nať mochny a kůry z dubu v poměru 5:3:3:3. Dvě lžičky zalijeme 500 ml vroucí vody a necháme 20 minut luhovat. Scedíme a čaj pijeme v několika dávkách asi za 4 hodiny, přitom nepřijímáme žádnou potravu.
Lidový název: Čapí nůsek, čapina, kyčník nebo jako ostatní druhy tohoto rodu stinkovo koření a muškát
Žádné komentáře:
Okomentovat