Roste hojně na loukách, pastvinách i lesních lemech od nížin až do horských oblastí. Poddruh sativum (jetel luční setý) je jednou z nejvýznamnějších pícnin. Jetel luční obsahuje glykosidy, třísloviny, flavonoidy, barviva, fenolické látky, pryskyřice, silice, tanin a flavonové substance pratol a pratensol. Sbírá se celá horní část kvetoucí natě a suší do 35°C, ale nesmí zhnědnout - měl by si zachovat původní barvu. Skladovat v uzavřených nádobách, nejlépe v temnu. Jetelový čaj působí především na trávicí ústrojí. Dezinfikuje vnitřní orgány, čistí krev, osvědčil se při průjmech, jako přísada do čajů k zastavení zvracení a při nadměrném vylučování slin. Jeho nejcennější vlastností je příznivý účinek na slinivku břišní (pankreas). Zevně se využívají dezinfekční účinky jetele k omývání ekzémů, vyrážek a drobných poranění kůže. Oblíbené jsou jetelové koupele, jejich výhodou je, že se dá lehce a rychle nasbírat i větší množství této drogy. Jetel je úplně neškodný, čaj můžeme pít v obvyklém dávkování bez obav, pro jeho dobré vlastností jej bylinkáři používají jako častou přísadu do čajových směsí při poruchách trávení.
Čaj: 1 lžíce sušených květů na šálek vody, užíváme třikrát denně. Jetelové květy lze v sezoně pro příjemnou chuť pojídat i čerstvé (do salátu, na tvarohovou pomazánku ...)
Lidové názvy: Jetel, jetelina, jatelina
Žádné komentáře:
Okomentovat