Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

čtvrtek 17. dubna 2014

Základní recepty

Čaj je výluh z bylinek připravovaný za tepla. Většinou na 100 ml vody dáváme 1 čajovou lžičku jemně nasekané sušené či čerstvé drogy, na 250 ml 1 polévková lžíce. Byliny přelijte vodou, která právě přestala vřít, zakryjeme pokličkou, a necháme asi 10 minut luhovat. Můžeme jej připravit také z kořenů, které vožíme do studené vody, krátce povaříme a louhujeme maximálně 3 minuty. Lze připravit i směs, která by měla obsahovat nejlépe jednu hlavní bylinu, další pak doplňují a tím zesilují a rozšiřují účinek. Můžeme použít i byliny, které jsou chuťově i léčebně spíše neutrální, jako například listy maliníku, ostružiníku a jahodníku nebo i různé květy pro zlepšení vzhledu směsi.
Denní dávka léčebného čaje je zpravidla mezi 500 až 750 ml, při urologických potížích čaje vypijeme více. Čaj podáváme většinou neslazený a na lačno, mezi jídly. Lze přisladit medem a vždy se pije teplý, někdy na hranici snesitelnosti a můžeme jej přes den uchovávat v termosce, pokud nemáme možnost připravit vždy čerstvý.

Odvar se používá hlavně u tuhých rostlinných materiálů, jako jsou kůry, bobule a kořeny. Někdy se využije i na natě či květy. Odvar je zahřívání bylinných částí od studené vody, do varu, pak povaření asi do 10 min. Nakonec nechat 10 až 15 min vyluhovat a přecedit 
Dáváme 30 g sušené nebo 60 g čerstvé byliny na 750 ml vody. Pije se třikrát denně šálek, lze opakovaně přihřát. Sladit můžeme medem, či nerafinovaným (žlutým) cukrem.
 
Macerování (vyluhování) spočívá v zalití příslušného množství byliny studenou vodou.(Asi 25 g usušené nebo 50g čerstvé byliny na 500 ml vody), kde se 8 až 10 hodin louhuje. Macerát se nejlépe připravuje přes noc. Ráno výluh přecedíme a užíváme studené, maximálně přihříté na 30° C.

Fermentace je proces, vyvolaný působením různých fermentů. Ovlivní nejen vůni, ale i vzhled a barvu. Fermentované listy jsou tmavší a vůní připomínají čínský čaj. Vhodné jsou rostliny jako je například maliník, ostružiník, jahodník, kontryhel, které si zachovávají osvěživě nakyslou chuť s obsahem vitaminu C. K fermentaci se sbírají mladé, šťavnaté listy bez řapíků nebo čerstvé špičky větví a lodyh od doby rašení až do počátku květu rostlin. K fermentaci potřebujeme větší množství bylin, které necháme půl až 1 den zavadnout na stinném místě. Následně je rozložíme na tenkou vrstvu, kterou válečkem dobře pomačkáme. Takto upravenou surovinu rozložíme na plátno, které stočíme podobně jako jablečný závin. Uložíme na teplém místě a zatížíme. Materiál se samovolně zapaří. Po dvou dnech smotky rozbalíme, drogu ve stínu dosušíme a rozkrájíme na potřebnou velikost           

Tinktury jsou vyluhované byliny v alkoholu a vydrží až dva roky. Postačí, když si v obchodě koupíte alkohol s co nejvyšším množstvím alkoholu, ideální je vodka, nebo může být i pálenka, ale co nejčistší a jemné chuti. Jinak díl drogy přelijeme 5 díly lihu o koncentraci 60 až 70%. (Na 100g drogy 500g lihu). Při pokojové teplotě necháme 7 až 14 dní vyluhovat, Jednou denně protřepeme a poslední den směs necháme ustát a přefiltrujeme přes papírový filtr. U tinktury z čerstvých bylin se místo pěti dílů lihu dají jen čtyři.  (Také Francovka je vhodná pro výluh bylin a výrobu roztoků určených však jen k péči o pokožku a vlasy. Určena je totiž jen pro vnější užití, ne vnitřně.)
Jinak tinkturu užíváme třikrát denně 20 až 25 kapek. Zapíjíme vodou anebo ji do vody či čaje nakapeme. Alkohol obsažený v tinktuře můžeme před podáním odstranit tak, že tinkturu nakapeme do horké vody nebo čaje a necháme vychladnout. Tak se alkohol odpaří a zůstanou pouze účinné látky a dávka bude zcela neškodná.
Tinktura z pupenů - Pupeny pro správnou léčbu gematerapií je třeba sbírat v době, kdy na jejich povrchu začne viditelně prýštit čirá lepkavá kapalina - míza. Každý strom je třeba několik dní pozorovat a pak zvolit nejvhodnější dobu sběru jeho pupenů. Každý druh stromu má na lidské zdraví jiné účinky a tedy i tinktury budou účinkovat každá na něco jiného. Domácí výroba tinktury není náročná, ale je třeba ji vždy připravovat jen z čerstvých pupenů a vyrábí se naložením jednotlivých pupenů jednoho druhu stromu do směsi alkoholu a vody - musí se vždy vyrábět jednodruhové. Teprve až po jejich výrobě je možné je společně spojovat. K domácí výrobě tinktury z pupenů se používá nejlépe čistá kvalitní vodka nebo i domácí pálenka, rum se použije pro zakrytí případné nechutné tinktury při její další výrobě. Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody. Pak sklenici dobře uzavřete víčkema nechat na dva týdny na chladném místě uležet. Občas sklenicí protřepejte. Za dva týdny je třeba tinkturu oddělit od pupenů. Nejlepší je vložit do lisu na víno pytlík, kterým prolijeme uleženou směs a mokré pupeny v gáze lisem dolisujeme jak to nejvíce půjde. Přecezenou tekutinu pak stačí nalít do sterilizovaných lahví z tmavého skla.
Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného. Například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo při léčbě vyléčených alkoholiků je třeba domácí tinkturu zbavit alkoholu, zároveň zachovat účinné látky. Stačí dát do sklenice 50ml skoro vroucí vody a přidat 5ml tinktury. Tím ji ohřejeme a jak bude chladnout, alkohol zvolna vyprchá - odpaří se.

Šťávy: Čerstvá šťáva je určena k užívání po kapkách nebo k potírání postiženého místa. Měli bychom ji připravovat každý den čerstvou. Šťávu z čerstvých bylin získáme buď odšťavňovačem nebo mletím a lisováním.  Šťávy z nedužnatých bylin užíváme 1 - 2 x denně 20 - 50ml, šťávy z dužnatých bylin 1 - 2 x denně 100 - 600ml. Čerstvá šťáva vydrží v lednici 2 - 3 dny. Pokud ji nalejeme do malých skleniček a pořádně uzavřeme, může vydržet i několik měsíců.

Studený výluh: Potřebné množství bylin zalejeme studenou převařenou vodou a necháme vylouhovat, obvykle 8 - 24 hodin. Pak scedíme. Výluh můžeme před užitím ohřát, ale maximálně na 30°C. Tímto způsobem připravujemem byliny, u kterých se účinné léčivé látky ohříváním a vařením ztrácejí, nebo byliny, které při tepelné úpravě vylučují sliz.

Čerstvé byliny: Některé byliny můžeme použít přímo po utržení a to především na hojení ran. Byliny omyjeme a naklepeme, přikládáme na postižená místa. Například listy jitrocele můžeme rozžvýkat a pak spolu se slinami přiložit na ránu, jitrocel i samotné sliny mají hojivé účinky. Tento způsob však aplikujeme pouze na sobě, není vhodné vkládat vlastní sliny na ránu někoho jiného kvůli případné infekci. Také můžeme čerstvé byliny smíchat s vaječným bílkem, žloutkem, medem, droždím, s jílem nebo moukou a škrobem.

Obklady: Z potřebných bylin si připravíme čaj a plátno do něj namočíme, vyždímáme a přiložíme na postižené místo. Také můžeme čerstvé byliny rozmačkat na kaši, nanést na plátno a přiložit na postižené místo, či spařit nakrájené a ještě teplé přiložit na postižená místa - pak dáme vatu a ovážeme ručníkem. Dáváme přednost plátnu před klasickými obvazy, protože lépe nasakuje léčivou tekutinu. 
 
Sirupy: Sirupy užíváme 3  x denně 1 polévkovovou lžíci
Vrstvu čerstvých bylin zasypeme vrstvou krystalového cukru, na cukr zase bylinky a postupně vrstvíme a pěchujeme (mačkáme) až naplníme celou sklenici. Lze i doplňovat několik dnů. Pak sklenici pořádně uzavřeme a uložíme ji na až 6 týdnů do teplého místa se stabilní teplotou, než se cukr rozpustí a bylinky stoupnou nahoru. Pak scedíme, nejlépe přes plátýnko a ještě důkladně vymačkáme

2. způsob -  Rozvaříme 640g cukru v 360g vody, pak přidáme bylinou šťávu v poměru 1:5 anebo smícháme 10 dílů bylinné šťávy se 16 díly krystalového cukru, směs uvedeme do varu a vaříme maximálně 10 minut

3. způsob - čerstvé nebo usušené byliny přelejeme studenou vodou a necháme 24 hodin vylouhovat, druhý den vše 15 minut povaříme, přefiltrujeme a vzniklou šťávu dál vaříme s cukrem na mírném ohni za stálého míchání až do zhoustnutí, na 1kg šťávy použijeme až 1,5kg cukru
Nebo asi tři hrsti čerstvých bylin zalít 1 l převařené zchladlé vody, přidat 15 g kyseliny citronové či 1 - 2 citrony nakrájené, dobře omyté i s kůrou, bez pecek a bílé dužiny. Nechat 24 hodin stát, poté přecedit, vymačkat. Do výluhu přidat 1 kg cukru, zahřívat až na 85°C, než se cukr rozpustí. Plnit do čistých suchých lahví a nechat vychladnout položené, popř. zavařit. Uchovávat v chladu.

Bylinná vína: 30g sušené drogy nebo 50g čerstvé byliny se nechá louhovat v asi 600ml bílého nebo červeném vína. Asi za 8 dnů macerace se víno scedí a užívá 2 až 3x denně 50 až 100 ml. Minimálně 30 dní.

Octy: Na vnější použití - byliny v poměru 1 díl na 10 dílů vína,  zalejeme studeným vínem a necháme louhovat zhruba 8 dní, pak přidáme 2 - 3 polévkové lžíce obyčejného osmiprocentního octa a používáme pouze zevně na omývání a obklady. Když místo obyčejného octu přidáme 2 - 3 lžíce vinného, jablečného nebo jiného ovocného, lze užívat vnitřně.

Balzám: Asi 70g čerstvých (sušených) bylin zalejeme 175ml 40% lihu nebo jiného alkoholu a pořádně protřepeme, necháme louhovat 3 dny. Po 3 dnech přidáme 200g medu, zamícháme a znovu pořádně protřepeme, necháme jeden den odstát a vzniklý balzám můžeme pak hned použít - 4 x denně 1 čajovou lžičku směsi, kterou propasírujeme umělohmotnou lžičkou přes sítko z umělé hmoty nebo nerezu do hrnku, nakonec přelejeme přes sítko 125ml převařené vody, zamícháme a pijeme.

Olejíčky: 1 hmotnostní díl čerstvých bylin (mohou být i sušené) smícháme se 7 hmotnostními díly oleje (nejlépe olivový, slunečnicový, klíčkový), směs zahříváme půl hodiny ve vodní lázni, uzavřeme a při pokojové teplotě se louhují 5 - 7 dní. Přefiltrujeme
Další způsob je, že čerstvé byliny (mohou být i sušené) pokrájíme na větší kousky a napěchujeme do sklenice, zalejeme olejem - musí být v oleji úplně ponořeny, a necháme 14 dní louhovat na tmavém místě, pak směs přefiltrujeme a můžeme použít
Nebo také čerstvé či sušené byliny pokrájíme na větší kousky, napěchujeme do sklenice, zalejeme horkým olejem tak, aby byly úplně ponořeny, a necháme minimálně 14 dní louhovat na teplém místě, pak jako vždy scedíme  a takto získáme léčivý olej k mazání a potírání

Mast se připraví z čistého nesoleného vepřového sádla, které zahřejeme, přidáme byliny a asi 9 minut mícháme. Pak přes plátno přecedíme. Hotovou mast dáme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme v chladnu. Mast se roztírá po celém těle, především na spánky, krk, zápěstí.

Inhalace: Vlhká inhalace - polévkovou lžíci bylin mírně povaříme v 1l vody a po dobu 10 - 20 minut pod dekou nebo ručníkem vdechujeme (inhalujeme) vzniklé páry, aplikujeme 1 x denně
Aromaterapie - ideální je pobyt přímo v přírodě v době kvetení potřebných bylin, kdy vdechujeme jejich vůni v přirozeném prostředí, uměle se dá navodit podobná atmosféra v uzavřené místnosti, po které se rozmístí čerstvé byliny nebo byliny v květináčích, jejichž vůni a odpařované látky pak vdechujeme, pro větší účinnost je možné pokropit byliny horkou vodou, aplikujeme maximálně 30 minut, ale délka inhalace závisí na užité rostlině, takže může být i kratší

Koupele: Byliny pro koupel (100 - 1000g) se vloží do plátěného sáčku do 5 litrů vody a vaří se 15 - 30 minut, vývar se pak vlije i se sáčkem do koupele, jejíž teplota by měla mít teplotu mezi 36 - 37°C a aplikujeme maximálně 2 x týdně, doba koupele je od 10 do 30 minut, ideálně však 15 minut, pak se neutíráme, ale zabalíme se do osušky nebo županu a lehneme si minimálně na hodinu do postele.

Pozor: Při koupeli vstřebává tělo léčivé látky celým povrchem, proto může někdy u nemocného dojít k neočekávaným reakcím a k vyčerpání a tak je lépe koupele  konzultovat s odborníkem! Stejně jako jakoukoliv nezvyklou reakci při použití bylin.

2 komentáře:

  1. Asi nejvíc se bude líbit ta poznámka, že víno se pije nejméně jeden měsíc. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, když si to vezneme, už samotná decka vína je lék k nezaplacení, což je vědecky dokázáno...

    OdpovědětVymazat