Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pondělí 28. dubna 2014

Jetel plazivý

(Trifolium repens), 10 - 30 cm, V - X, čeleď bobovité
Vytrvalá bylina, co hojně roste i v místech se zátěží jako hřiště, louky, pastviny, trávníky, okraje cest, parky. Je to i významná pícnina pěstovaná obvykle ve směsi s trávami či jinými druhy jetelů. Listy, květy a lodyhy jsou velice chutné. Chuť je sladká, mírně nahořklá. Květy nemají žádnou zvláštní vůni a obsahují glykosid tricholin, dále třísloviny, kyselinu oxalovou, kumarinovou a salicylovou, flavonoidy a pryskyřice. Použití: Má silné dezinfekční účinky, proto se používá při průjmech, zvracení a otravy jídlem. Také na detoxikaci organismu, nachlazení i bronchitidu, cukrovku, menopauzu (Nespavost, návaly, nevolnost).  Má příjemnou chuť, čaje z květů se mohou pít i delší období. Zevně na ekzém, akné, drobné ranky. Nálev i jako pleťovou vodu či koupel při revmatismu.
Čaj: 1 lžíce sušených květů na šálek vody, užíváme třikrát denně. Jetelové květy lze v sezoně pro příjemnou chuť pojídat i čerstvé (do salátu, na tvarohovou pomazánku ...)
Lidové názvy: Jatelina, jetel

Žádné komentáře:

Okomentovat