Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

středa 18. června 2014

Komonice bílá

(Melilotus alba), čeleď bobovité (motýlokvěté, luštinaté), 30-250, V-VIII
Roste: Suché stráně, rumiště, okraje cest, náspy, lomy, od nížin do podhorských oblastí. Komonice bílá se většinou využívá jako zelené hnojivo, občas také jako pícnina. Je ve velké oblibě mezi včelaři, z jednoho hektaru komonice může vzniknout až půl tuny medu.  Komonice bílá obsahuje kumarin, který tlumí činnost hladkého svalstva, užívá se při chronickém bronchiálním kataru, při vysokém krevním tlaku (způsobený speciálně přechodem), při křečích v malé pánvi, při střevní kolice i jako prostředek proti nespavosti. Pozor:
Právě kvůli obsahu kumarinu může ve větších dávkách nebo při dlouhodobějším užívání způsobit bolest hlavy, spavost, závratě až ochrnutí! Neměli by ji
užívat ani lidé trpící poruchou krevní sráženlivosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat