Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

čtvrtek 19. června 2014

Šťovík tupolistý

(Rumex obtusifolius), čeleď rdesnovité, 50-100cm, VI-VIII

Roste hojně na rumištích, podél cest, klidně zaplevelí louky, pastviny, pole ...  Květy, které kvetou od června do září, mají zelenou barvu a když dozrávají, mění se jejich barva na červenou.
Šťovík tupolistý je ve skutečnosti lehce jedovatý a je podle britského zákona o plevelech (Weeds Act 1959) označen jako "škodlivý plevel", jelikož jeho bílá mléčná šťáva může způsobit mírnou dermatitidu. Rovněž je prokázáno, že dobytek, který jej požije, může onemocnět. Zbavit se šťovíku může být velmi obtížné, neboť kořeny mohou růst až do hloubky 5 metrů! Šťovík tupolistý, stejně tak jako i ostatní druhy šťovíků obsahuje kyselinu šťavelovou, která může způsobovat při jeho požití hyperacidózu žaludku.
Lidové názvy: Sladký list, sladký lupen

Žádné komentáře:

Okomentovat