Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

úterý 19. srpna 2014

Šrucha zelná

(Portulaca oleracea), čeleď šruchovité, 10-30cm, VI-X
Roste v teplejších oblastech a mezi zahrádkáři příliš oblíbená není, protože se může stát i obtížným plevelem. Její semena si navíc udržují klíčivost několik let, takže vyhubení při přemnožení a zejména v období po vytvoření semen může být velmi zdlouhavé (jedna rostlina dokáže vytvořit až 300 000 semen!). Sklízíme jen mladé šťavnaté listy. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných omega-3-mastných kyselin. Dokonce se uvádí, že pokud se jí krmí slepice, žloutky jejich vajec pak obsahují až třicetinásobné množství těchto kyselin. Dále hlavně vitamín C a vitamíny B1, B2, B6 či A. K tomu samozřejmě se připojí i nějaké ty minerály, jako například fosfor, železo, draslík, hořčík nebo vápník. Účinky:  Listy vložené pod jazyk prý zahánějí žízeň a šťáva z mladých listů léčí kuří oka. Z listů lze připravit čaj, hlavně při problémech s močovým měchýřem. Může také přinést úlevu při problémech s pálením žáhy a někteří nedají dopustit na jeho očistné účinky.
Lze ji využít v kuchyni : Tepelně může být portulák upravován podobně jako špenát (stačí ho krátce blanšírovat). Jeho lodyhy občas bývají používány podobně jako chřest. Květy se občas využívalo jako falešné kapary. Nejčastěji se využívá jako přídavek do zelných salátů, také jako polévkové koření nebo k masu. Velmi dobře se kombinuje s rukolou, hadovkou, rajčetem nebo i s klasickým ledovým salátem či grilovaným kuřátkem. Jako zálivka se hodí různé bylinkové dressingy. Do salátů jde většinou syrová, ale existují i recepty, kde se jí krátce osmaží na olivovém oleji. Ale je také velmi chutná, když si jen tak namažeme kvalitní domácí chléb dobrým máslem a vše pak posypeme pokrájenými lístky.
Lidové názvy: Portulák

Žádné komentáře:

Okomentovat