Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pátek 1. srpna 2014

Mléč rolní, zelinný, drsný

Mléč rolní
(Sonchus arvensis), čeleď hvězdnicovité (složnokvěté), 50-150cm, VI-IX

Vytrvalý a nebezpečný plevelný druh s podzemními výběžky. Roste na zahradách, na polích, pasekách, mezích, okraje cest. Rostlina při poranění mléči. Upřednostňuje vlhčí hlinité půdy. Má vzpřímený stonek a žluté květní úbory se žláznatými chlupy. (Rozlišení od jiných: První listy jsou ostnité, listy řapíkaté Sonchus arvensis: První listy jsou dlouze řapíkaté, okraje čepelí nejsou laločnaté (na rozdíl od Sonchus asper) Sonchus oleraceus: První listy mají u báze)  Obsahuje v malém množství jedovatou hořčinu a jestli je pravda, že anglicky je  rosemary, tak olej z něho odpuzuje vši (dětské), aby nenakladli vajíčka na hlavu (zdroj wikipedie).
Mléč zelinný
(Sonchus oleraceus), čeleď hvězdnicovité(astrovité), 30-90cm, VI-X
Dříve užíván jako salátová zelenina a patrně i jako léčivá rostlina.


Mléč drsný
(Sonchus asper ), čeleď hvězdnicovité (složnokvěté), 30-80, VI-X
Jednoletá plevelná bylina. Roste: Pole, zahrady, skleníky, rumiště, křoviny, pustá místa, cesty. Rozmnožuje se výhradně semeny, proto jako plevel není až tak nebezpečný
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat