Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pondělí 22. dubna 2019

Jak na klíšťata

Počítejte s tím, že žádná rada nefunguje stoprocentně, přes všechny vitamíny B, repelenty, oblečení atd. se občas najde až příliš přátelské klíště. I tak, jakákoliv prevence sníží procento nakažení - každý člověk je jiný a proto je třeba hledat to, co je prospěšné právě pro nás...

Přisátá klíšťata jde výborně odstranit mýdlem v žínce nebo froté ručníku . Namočit a šmidlat přes klíště. Hlavně ta mrňavá. Ale stejně je nejlépe ,,pijáka" obratně chytit a rychle vytáhnout - v šoku zapomene stříknout více infekce...

Staří praktici doporučují jako prevenci proti klíšťatům pravidelnou dávku česneku, piva či vitaminu B. Někdo doporučuje pravidelné užívání thiaminu, někdo bere B-komplex. Zvláště u malých dětí má řada rodičů s vitaminem B jako preventivním prostředkem dobré zkušenosti.

Anebo si Fenykl namelte najemno a udělejte z něj malé polštářky, které stačí dát do kapsy a nebo i za ponožku. Je to vyzkoušené a jednoduché...

1 litr vody, v něm svařit sáček rozmarýnu (běžně v prodeji v oddělení koření). Nechat přirozeně vychladnout, přidat lžíci octa a scedit. Uchovat se dá v ledničce v běžném rozprašovači. Doporučuji udělat poloviční množství, aby se lépe skladovalo. Množství z 1 litru vydrží na celou sezónu.

Celý vlaštovičník omýt, nastříhat a dát do zavařovačky, kde ho zalejeme jedlým olejem. Uzavřít a nechat na slunci 8-10 dnů. Pak scedit do menších lahviček. 50ml stačí na léto pro 3 osoby. Před vyjitím do přírody natřeme nohy, ruce, případně i krk a dokonce i psa zespodu. Klíšťata se nám pak hezky vyhnou.

Repelent z Alpy Frankovky, do které nasypeme hřebíček(koření) s kouskem skořice a necháme vylouhovat několik dní, až roztok získá barvu rumu. Potom buď nalijeme do nějaké lahvičky po spreji, nebo potíráme pokožku na potřebných místech. Funguje i na pejsky, kteří se nechají postříkat.

Nakonec lze vzít váleček na čištění oděvů, potřít jemnou vrstvou esenciálního oleje a následně si jím postupně přejděte celé oblečení. Dělejte to však opatrně, abyste si na kouscích oděvu nenadělali nepěkně vypadající fleky. Vaši procházku přírodou už žádné klíště nenaruší. Paraziti budou mít totiž velké potíže přichytit se na oblečení. Navíc, pokud použijete levandulový, eukalyptový nebo citronový olej, můžete si být jisti, že tyto vůně parazity odpudí. Esenciální olej také můžete použít jako sprej. Namíchejte ho s vodou do lahvičky se sprejovým uzávěrem a postřikujte oblečení. Pozor však na pokožku. Někteří mohou být na tyto oleje alergičtí.

Žádné komentáře:

Okomentovat