Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pátek 25. července 2014

Děhel lesní

(Angelica sylvestris), čeleď miříkovité (okoličnaté), 50-200cm, VII-IX
Roste: Vlhké louky, příkopy, zahrady, rašeliniště, mokřady, břehy, slepá ramena, lužní lesy, vlhké lesy a křoviny. Plody obsahují organické kyseliny, flavonoidy, kumariny (furokumarin), fytosteroly a seskviterpen bisabolangelon. Pozor: V rostlině obsažené silice mohou být ve vysokých koncentracích jedovaté.
Využití: Angelica je součást lepších Gin-u jak je Beefeater aby se alkohol lepe snášel, lepe řečeno aby se dávení oddálilo. Dříve byl děhel lesní využívaný jako zelenina. Rostlina zabraňovala kurdějím a dala se navíc dobře skladovat. Stonky se
jedly čerstvé, ale listy se po uložení mohly přidávat pod maso. Kořen děhelu byl používaný v tradičním rakouské medicíně ve formě čaje, který pomáhal pro léčení poruch zažívacího traktu, dýchacího ústrojí, nervového systému, a také proti horečkám, infekcím a chřipce. Z rostliny se také získávalo žluté barvivo.  V homeopatii se používají plody při nervové vyčerpanosti a zažívacích potížích nervového původu.
Lidové názvy: Děhel lékařský, děhel obecný - andělika lesní

Žádné komentáře:

Okomentovat