Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

úterý 29. července 2014

Bez chebdí

(Sambucus ebulus), čeleď zimolezovité, 50-200cm, VI-VIII
Roste: Lesní okraje, světlé lesní cesty, paseky, křovinaté stráně a okraje cest, vinice. Obsahuje: Listy obsahují emulsin, hořčinu, sacharosu, trochu silice a kyanogenní glykosid. V kořenu jsou přítomny třísloviny, pryskyřice, saponin, hořčina, sacharosa, stopy silice a enzym, jenž odštěpuje kyanovodík. V plodech jsou přítomny organické kyseliny (např. kozlíková, jablečná, vinná), silice, třísloviny, hořčiny, cukr a anthokyan. Sběr: Plody v době zralosti (září, říjen) a nesuší se, ale užívají se buď čerstvé nebo se z nich získává šťáva, která se užívá např. při astmatu.  Oddenek na jaře nebo na podzim. Po omytí se oddenek suší při teplotách do 45 °C. Použití: Oddenek se podává ve formě krátce vařeného odvaru (1 čajová lžička drogy na 400 ml vody, vaří se 1 minutu) zejména při zánětu močových cest a močového měchýře neboť působí silně močopudně. Napomáhá také k rozdrobení a vyloučení močových kaménků a močového písku, podporuje vykašlávání a působí sekretostimulačně. POZOR: Droga působí poměrně razantně a při větších dávkách může být i toxická a není vhodné ji používat v amatérském samo léčení! Po požití může dojít k otravám, které se projevují zvracením, průjmem a závratěmi, (u dětí byla údajně zaznamenána i smrtelná otrava po požití plodů). Dříve se plodů užívalo k barvení kůží a příze, k dobarvování vína nebo při výrobě inkoustů.
Lidové názvy: bejdí, bez zemský, hebd, hebdí, chbedí, chbez, chbez planý, chbeza, chebd, chebzinky, chobzda, kbedí, kebdí, planý bez, planý chebz, zemský bez

Žádné komentáře:

Okomentovat