Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

pondělí 25. května 2015

Denivka

(Hemerocallis), 60 - 120 cm, V - VII, čeleď žlutokapovité (dříve denivkovité)
Denivky jsou zpravidla vytrvalé pozemní byliny, převážně s oddenky nebo hlízami. Je známo asi 19 rodů a 95 druhů, které jsou rozšířeny různě po světě, chybí například v Severní Americe, severnější Asii a ve velké části Afriky. V ČR je jen nepůvodní denivka. Využití: Oddenky se používají v léčitelství pro jejich příznivý vliv na močové cesty a na játra a takémají protizánětlivý účinek. Květy obsahují karotenoidy, které mají antioxidační účinky. Proti nachlazení se zase používají květní poupata.Ve staré Číně se denivka nepěstovala jako okrasná květina, ale používala se hlavně v kuchyni, buď syrová, dušená či vařená. Konzumují se výhradně poupata nebo květy a to všech barev a tvarů. Květy denivek trháme ráno, vysypeme broučky a uskladníme do použití v ledničce. Za syrova chutnají nasládle a trochu po pepři. Můžete jimi hezky vyzdobit saláty. Poupata lze dusit, grilovat, vařit v páře. Mladé výhony se dají používat podobně jako česnek. Vařené kořeny chutnají podobně jako ředkev.
Květy s jahodovou pěnou: 6 kusů (květy denivky i s malou částí stonku), 1 vejce, 3 lžíce mascarpone, cukr dle chuti a hrst jajod.
Žloutek ušleháme s cukrem do běla, zašleháme mascarpone. Ušleháme tuhý sníh a vmícháme do krému z mascaropone. Jahody nakrájíme na malé kousky, několik kousků necháme stranou a opatrně vmícháme do krému.Z květů denivky vyjmeme opatrně bliznu a pestíky, květy naplníme krémem a jako dekoraci vložíme dlouhé tenké plátky jahod a podáváme.
Nebo květy naplníme zmrzlinou a podáváme se šlehačkou a ovocem.
Plněné květy: Připravíme náplň z kousků kuřecího masa, majonézy, taveného sýru, strouhaného celeru, citronové kůry. Nebo použijte jakoukoliv vaši oblíbenou náplň, dá se použít i nějaký salát. Denivky naplníme a postavíme do mísy. Obložíme zelenou natí.
Vepřové nudličky s denivkou: 300 g vepřového masa, sojová omáčka a škrobová moučka, 1 větší cibule, 3 lžíce oleje, 20 g sušených hub, 5 poupat denivky, lžička cukru, 2 lžíce vína, sůl.
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, smícháme se sojovou omáčkou a škrobovou moučkou a necháme odležet alespoň hodinu v chladu. Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme cibulku a přidáme maso, cukr a za stálého míchání opékáme. Když maso změní barvu, přidáme víno, sušené houby a nadrobno nakrájená poupata. Podáváme s rýží, bramborákem či s omeletou
Orientální denivková poupata: Poupata denivky vaříme 10 minut v páře. Na arašídovém oleji ve woku rozpálíme olej a upražíme nudličky mandlí. Opražené mandle vyndáme, vložíme čerstvý nastrouhaný zázvor, po 2 minutách přidáme rýžový ocet, lžíci vody a omáčku tamari. Promícháme a vložíme poupata denivek. Podává se s rýží.
Poupata v těstíčku: Na dva tucty poupat denivky 1/2 šálku mouky, 1/4 šálku olivového oleje, 3 vejce,
špetka muškátového oříšku, sůl, pepř, 1 jemně nasekaný stroužek česneku
Uřízneme spodní části poupat. Osmahneme česnek na malém množství olivového oleje. Rozklepneme vejce a uděláme těstíčko, přidáme restovaný česnek, 1/8 lžičky soli a pepře a špetku muškátového oříšku. Přidáme lžičku mléka v případě, že těsto je příliš husté. Namáčíme poupata v těstíčku a opečeme do zlatova.
Salát z květů: asi 6 šálků salátu, omytého, osušeného a natrhaného na kousky velikosti sousta, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 lžičky čerstvé citrónové šťávy, 1/4 šálku listů červené bazalky, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti, okvětní plátky ze čtyř až osmi květů denivky
Salát dáme do servírovací mísy a rovnoměrně pokapeme olejem. Dobře promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou a posypeme solí. Promícháme znovu. Přidáme bazalku, ale kvůli vzhledu pouze do horní vrstvy salátu. Nahoru nameleme trochu pepře. Ozdobíme plátky denivky, buď náhodně nebo do kruhu kolem mísy nebo ozdobně do středu mísy.

Žádné komentáře:

Okomentovat