Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

neděle 27. července 2014

Vrbovka úzkolistá

(Epilobium angustifolium), čeleď pupalkovité, 50-230cm, VI-IX
Roste: Lesní paseky, světliny, okraje lesů, křovinaté stráně, kamenolomy, náspy, nádraží, rumiště.
Obsahuje: V listech gallatonin, triterpeny, pektin, vitamin C, sliz a trochu alkaloidů, v květech nonasean, cerylalkohol, chanerol s cytistatickým působením a sitosterin, v kořenu pak polysacharidy a slizy. Sběr: List nejlépe začátkem léta, zřídka se sbírá i květ nebo oddenek. Působení: Odstraňuje psychické napětí, tíseň, úzkost, nespavost, působí protizánětlivě, chrání sliznice a to zejména trávícího ústrojí (uplatní se proto např. při žaludečním nebo dvanácterníkovém vředu), napomáhá při průjmových infekčních chorobách, příznivě působí na prostatu a také jako afrodisiakum. Zevně se osvědčila na vymývání nehojících se ran či bércových vředů.
Čaj se užívá 2x až 3x denně sklenku. Zevně  odvar - 10 g drogy se vaří 10 až 15 minut ve ¼ l vody a nechá se 45 minut odstát.
Lidové názvy: chmýří, Ivanův čaj, koptický čaj, kurilský čaj, pejří

Žádné komentáře:

Okomentovat