Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r.1988
Dle nových nařízení EU č.1924/2006 nelze u bylinek uvádět žádná výživová a zdravotní tvrzení, která neschválila Rada EU. Veškeré informace zde uváděné pocházejí taktéž z tradičních lidových zdrojů (herbáře, bylináře, knihy o bylinkách, rady léčitelů apod.). Pro přesné používání léčivých bylinek na Vaše konkrétní potíže se poraďte se svým lékařem!

středa 23. července 2014

Třapatka nachová

(Echinacea purpurea), čeleď hvězdnicovitých, 80-100cm, VII-IX

Pěstována i na zahradách jako okrasná rostlina. Obsahuje: Silice, pyrrolizidinové alkaloidy, estery kyseliny kávové, vinné, polysacharidy, alifatické amidy, isobutylamidy a třísloviny.
Rostlina je využívána celá, nejúčinnější částí je kořen, potom květ a nakonec list. Kořen se sbírá na podzim, květ a list v době květu. Rostlinu sušíme ve stínu, uměle do 50 °C.  Z rostliny se také lisuje olej. Pravidelným užíváním se zlepší prevence infekčních onemocnění a celkově se posílí imunita. Pomůže při léčbě zánětu horních cest dýchacích, chřipce, angíně obyčejném nachlazení a řadě dalších zánětlivých procesech. Vede k aktivaci bílých krvinek, tzv. lymfocytů, které jsou schopny pohltit původce infekce přímo v organismu člověka a také produkovat protilátky. Díky tomu vykazuje značnou antibiotickou aktivitu, a to nejen proti bakteriím, ale také proti virům. Na vnější použití se echinacea ve formě tinktury může s úspěchem použít na ekzémy, lišeje, křečové žíly, proleženiny, popáleniny anebo lupenku. Třapatka je výborná a mnohoúčelová bylina, ale dávkujeme ji opatrně, protože působí dosti intenzivně. A to je netoxická a nejsou známy žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky! Opatrně nutno postupovat při sklonu k alergiím a v těhotenství. Echinacea může totiž způsobovat alergické reakce. Neužívejte Echinaceu když máte tuberkulózu, leukémii, cukrovku, roztroušenou sklerózu, AIDS, HIV infekci, nebo tzv. autoimunní onemocnění.
K jejím přednostem patří i to, že se člověk při jejím pravidelném užívání subjektivně lépe cítí. K prevenci se používá jedna lžička tinktury ráno nalačno. V době, kdy kolem nás zuří chřipková epidemie, bereme jednu lžičku také k večeru. V době nemoci se doporučuje užívat jednu lžičku každé 3 hodiny. Na nehojící se rány aplikujte echinaceu ve formě masti. Jako horkou novinku lze uvést nedávné získání protinádorové substance - pentadecadienu. Kromě nejcennější čerstvé šťávy, u které ale při styku s kyslíkem dochází k nežádoucím enzymatickým změnám,  zužitkujeme rostlinu vylouhováním v 60 procentním lihu. Zde se na půl litru lihu použijte 13 dkg zelených čerstvých listů nebo ještě lépe květů, každý den se protřepte a po 7 - 21dnech je velmi cenný a plnohodnotný výluh hotov. Pokud jej budete zhotovovat ze sušené nati, bude obsah účinných látek nižší. Preventivně v období viróz se podává jedna minilžička denně, při nástupu choroby zvýšíme na pětinásobek. Přípravek max. po třech týdnech musíme na měsíc vysadit, při dlouhodobém a nepřerušovaném podávání by mohl působit negativně na játra. Vzhledem k tomu, že se nejedná o žádný podpůrný prostředek, ale spouštěč nespecifického imunitního systému, musí být přeparát aplikován do 18 hodin, pak je již bez účinku. Pro děti je vhodný čaj ze sušené rostliny.
Tinktura II:100 g nasekaného nebo rozdrceného kořene přelijeme 500 ml 60% lihu. Za každodenního protřepání necháme 7 dní vylouhovat. Přefiltrujeme a jako prevenci užíváme 1 lžičku denně.
Lidové názvy: Rudbekie, Echinacea

Žádné komentáře:

Okomentovat